Toen, en nu nog altijd een familiebedrijf


Zoals u tijdens uw bezoek zult opmerken is ons bedrijf gevestigd in een historisch pand. U zit in het jachthuis van Graaf Ferdinand van Plettenberg. Hij leefde hier in de 18e eeuw en woonde op het kasteel Wittem. Het oudste gedeelte van het pand werd gebouwd rond 1600 en dient reeds eeuwen als pleisterplaats waar veel reizigers even bij kunnen komen van de inspanningen van de reis.


In het jaar 1906 is Dhr. Leonardus Schmetz te Wittem 295 (de huidige v. Plettenbergweg nr. 5) een bakkerij begonnen met authentieke producten; o.a. een Limburgs roggebrood, een goede vlaai en ook knapkoeken. Hij en zijn vrouw hadden ook een vergunning om koloniale waren, tabak en sigaren als ook speelgoed en souvenirs te verkopen.


Dochter Lena en zoon Wiel namen de zaak van hun ouders over, waarbij Wiel de bakkerijgoederen op de bakfiets aan de man probeerde te brengen in de omliggende dorpen en dochter Lena zich over de winkel ontfermde en de zorg voor de koffiezaal en het koffiekamertje op zich nam. Zo gebeurde het dat Wiel uiteindelijk alleen nog bakte voor verkoop in de eigen zaak. In 1961 deed zich de mogelijkheid voor om op de hoek van de Wittemer Allee de zaken uit te breiden en Wiel en zijn vrouw Johanna deden dat dan ook. 


In 1987 namen Leo en zijn vrouw Jeannine het bedrijf van zijn moeder en inmiddels overleden vader over. Leo had er altijd gewerkt en gaf een nieuwe draai aan het geheel. Het bedrijf onderging een metamorfose zodat het de groeiend aantal (bedevaart) bezoekers kon blijven ontvangen. In de winter van 1993/1994 werd er zelfs een gedeelte bijgebouwd.


In de winkel kan men sinds jaren terecht voor een uitgebreide keuze aan katholiek religieuze artikelen van allerlei materiaal: glashandwerk, houtsnijwerk, gips en kunststof. Er zijn ook souvenirs, communiecadeaus en andere geschenken te koop.


Vanaf 2013 kwam dochter Ramona in de zaak en zij heeft vanaf 2017 met partner Sander het bedrijf overgenomen. Het bedrijf werd gemoderniseerd naar de standaard van deze tijd en de ambitie om up-to-date te blijven is aanwezig. Zo is Oud Wittem van een goede toekomst verzekerd. En dat mede dankzij onze trouwe klantenkring.

Een blik in onze historie

Zomaar een ansichtkaart uit eind 19e eeuw

Ons pand in 1950

Bedevaart eind jaren '70

Vooraanzicht van het klooster begin vorige eeuw

Een blik op de zaak in 1970

Anno 1900

Bezoek van de Amerikanen op het einde van de Tweede Wereldoorlog

Het klooster zoals de redemptoristen het in 1836 aantroffen

Ons bedrijf is rolstoeltoegankelijk. Wij beschikken over een invalidetoilet.

Wij zijn een Erkend Leerbedrijf.